Zondag 18 juni jl. heeft Stichting B-Unified in samenwerking met Art Studio Hoogvliet en Cultuur Concreet een lezing georganiseerd in het kader van de herdenking op 1 juli van 160 jaar afschaffing van de slavernij. De lezing werd gehouden door schrijfster Cynthia McLeod, bekend van onder andere “Hoe duur was de suiker”, “Tweemaal Mariënburg” en “De vrije negerin Elisabeth”. Het werk van Cynthia McLeod biedt lezers een inkijkje in de Surinaamse geschiedenis en cultuur, en haar boeken hebben zowel binnen als buiten Suriname veel lezers weten te boeien.
Het thema van deze lezing was “Van ketens naar kansen”. In de goed gevulde theaterzaal ontstond een levendige discussie over de huidige effecten van de slavernij, zowel in Suriname als onder de autochtone Nederlanders in Nederland. Er werd ook stilgestaan bij de soms complexe onderlinge verhoudingen tussen Surinamers onderling.
Een opvallend weetje dat tijdens de discussie naar voren kwam, was het feit dat Suriname 25 jaar eerder leerplicht kende dan Nederland. Dit punt werd gebruikt als pleidooi voor meer bewustwording en educatie om de onderlinge verschillen te verkleinen en sociale en economische ontwikkeling te bevorderen.
Het is belangrijk om te streven naar succes en te focussen op gemeenschappelijke doelen om deze uitdagingen aan te gaan. Het is waardevol om meningsverschillen en verschillende perspectieven te erkennen, maar het is ook essentieel om die energie te richten op het overwinnen van obstakels en het bereiken van positieve veranderingen. Samenwerking en vastberadenheid kunnen cruciaal zijn bij het behalen van succes en het bevorderen van gelijkheid.
Kortom, de lezing “Van ketens naar kansen” was leerzaam en succesvol. Op basis van reacties tijdens de netwerkborrel is het zeker een evenement dat voor herhaling vatbaar is.